Wil jij moeiteloos door het leven gaan?

Wil jij moeiteloos door het leven gaan?

Misschien ben je terug van een heerlijk relaxte vakantie. Op de terugweg probeer je vooral niet te denken aan de studie of het werk dat weer op je ligt te wachten. Je hebt geen probleem met hard werken, maar eerlijk gezegd: vakantie is toch ook wel erg lekker. Herkenbaar?

Heb je je ooit bedacht dat Jezus, op zijn kruisweg na, moeiteloos leefde? Hij rent nooit, hij zweet nooit en hij is altijd beschikbaar voor voorbijgangers. En het is niet dat Hij niets voor elkaar gekregen heeft. In drie jaar tijd heeft Hij de hele wereld veranderd. Tot op de dag van vandaag is Zijn invloed groot. En dat deed Hij geheel moeiteloos. In deze blog wil ik je op weg helpen om net zo moeiteloos door het leven te gaan als Jezus. 

Het wordt geen natuurkundeblog, hoor, maar in de natuur zijn er grofweg twee dingen die iets in beweging zetten. Potentiaalverschil en arbeid. Bij de eerste moet je denken aan magneetjes, zwaartekracht, elektriciteit, etc… Voel je aan hoe moeiteloos deze bewegingen zijn? Het kost moeite om ertegenin te gaan, maar als je er gebruik van maakt gaat het moeiteloos. Arbeid aan de andere kant is zwaar. Dat is zoiets als je auto duwen. Je moet een kracht van buiten uitoefenen om het in beweging te krijgen. Vermoeiend he?

Zo is het ook in het leven. Als je iets wilt veranderen kun je proberen om overal kracht op uit te oefenen, maar ik beloof je: dat is dodelijk vermoeiend. Je kunt er helemaal op stuk gaan. Arbeid is hard werken.

Maar dit is gelukkig niet de enige optie. Jezus voerde nooit de druk op. Hij duwde nooit. Wat Hij wel deed was potentiaalverschil maken. Het enige waar Hij kracht op uitoefende was zichzelf. Hij was aantrekkelijk voor mensen, omdat Hij humor had, wonderen deed, anderen te slim af was, inspirerend was, perspectief bood, niemand veroordeelde, etc… Jezus heeft zo’n enorme aantrekkingskracht dat we vandaag de dag die kracht nog steeds voelen en mensen bij Jezus willen horen. Jezus heeft een hele beweging tot stand gebracht zonder er moeite in te stoppen. Hij creëerde simpelweg een hele beweging door aantrekkelijk te zijn.

God heeft de aarde moeiteloos geschapen. Hij sprak en er was. Kun je je iets moeitelozer voorstellen dan dat? En weet je wat Hij deed? Hij scheidde het water van het land. Het licht van het donker. De hemel van de aarde. Kortom: Hij creëerde potentiaalverschil.

Toen Adam en Eva van de verboden vrucht gegeten hadden kregen ze straf van God. Ze moesten voortaan hard werken voor hun brood (= leven).  "Zweten zul je voor je brood, totdat je terugkeert tot de aarde, waaruit je bent genomen: stof ben je, tot stof keer je terug."

Maar Jezus heeft ons verlost van deze straf. Daarom zegt Hij: “Komt allen tot mij die onder lasten gebukt gaan en ik zal je rust en vrede geven.” En dat is niet om vervolgens bij Hem weer keihard te moeten werken. Dankzij Jezus weten we het. God wil geen offers, geen dienaren, geen slaven en geen personeel. Hij wil dat Zijn kinderen terug komen bij Hem. Zijn gezin weer herenigen.

In het verhaal van de verloren Zoon is er de oudste broer die boos is op de vader dat als zijn zoon terugkeert er feest is. Zijn probleem met de vader is dat hij niet gewaardeerd wordt voor al zijn harde werken. Maar de vader zegt: Jij bent niet mijn personeel, maar mijn zoon.

Ook andere verhalen van Jezus vertellen hierover. De parabel over de dagloners. De ene werkt een uur en een ander de hele dag. En allemaal krijgen ze precies hetzelfde (exorbitant hoge) salaris. God zoekt geen harde werkers, maar zoekt Zijn kinderen.

Het meest duidelijke voorbeeld is misschien het verhaal van Martha en Maria. Martha werkt hard en ergert zich aan haar zus Maria die niets doet. Alleen maar bij Jezus zit. Dan zegt Jezus: “Martha, je zus Maria koos het beste deel.”

Wil jij moeiteloos door het leven? Niet langer hard werken om iets voor elkaar te krijgen? Wil je met anderen optrekken die je daarbij helpen? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor de StadsKapel