Waarom is de Drie-eenheid zo belangrijk voor ons geloof?

Waarom is de Drie-eenheid zo belangrijk voor ons geloof?

Het is een lastig iets in ons geloof. Eén God, drie personen. Vader, Zoon & Geest. Waarom is het zo belangrijk dat we dit geloven? En als het één God is, waarom is het dan niet gewoon een kwestie van welke van de drie het beste bij je past? In deze blog geef ik je mijn gedachten hierover (geïnspireerd op een lezing die ik afgelopen week hoorde in Engeland) en sluit ik af met een vraag voor je om te overwegen.

Elke christelijke kerk zal zeggen dat alle drie de personen in de Drie-eenheid even belangrijk zijn. In theorie is dat natuurlijk ook zo. En toch, is het volgende je wel eens opgevallen? Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen zijn Evangelische kerken erg gefocust op de heilige Geest, reformatorische kerken op Jezus en katholieken op de Vader (en Zijn moeder ;-)). En dat zie je terug in hun kijk op geloofszaken. En die kijk is (sorry dat ik het zeg) beperkt. In alle drie de gevallen. Véél te beperkt zelfs. Want als je geloof zich focust op maar één van de drie loop je gevaar om een belangrijk deel van het geloof te negeren. Daarom is geloof in de Drie-eenheid zo belangrijk. Kijk maar.

Het is geweldig om in een kerk te zijn die zich focust op de heilige Geest en mensen te horen spreken over alle wonderen die ze meemaken. Veel mensen die tot een persoonlijk geloof komen en mensen die genezen van vreselijke ziekten na gebed. Dat hoor je niet in kerken waar de heilige Geest "er ook een beetje bij hoort". Ik ben altijd diep onder de indruk van het geloof en het elan van deze christenen. Het geloof hangt dan alleen wel sterk af van de wonderen die je meemaakt. Maar wat als het wonder niet gebeurt? Dan kun je de liefde van de Vader uit het oog verliezen. Je kunt dan gaan denken dat je nog geen kind van God bent. Dat het Zijn straf is voor ongeloof. En je kunt denken dat de wereld maakbaar is als je maar weet hoe de Geest werkt. Jezus is niet voor niets gekomen in deze gebroken wereld, en het kwaad is er ook nog steeds.

Maar wat als je geloof zich nogal focust op Jezus? Ik vind het geweldig om te zien hoeveel kennis deze christenen hebben van de bijbel en andere dingen die belangrijk zijn voor ons geloof. Ik vind het super hoe veel ze houden van het Woord. Hoe ze Jezus zien als hun enige hoop en daar dus ook helemaal voor gaan! Dat hoor je niet in kerken waar Jezus "er ook een beetje bij hoort". Maar je zou kunnen denken dat er maar één ware uitleg van de bijbel is en geen ruimte voor meerdere interpretaties. Dat iedereen zijn leven aan Jezus móét geven, anders ben je verloren. Je gaat misschien wel overal over in debat om de waarheid te verkondigen, maar vergeet de liefde voor je gesprekspartner. Vergeet je dan niet de barmhartigheid van de Vader? En laat je dan wel genoeg ruimte om je te laten verrassen door de heilige Geest?

Er zijn ook christenen die gefocust zijn op de Vader. Deze mensen hebben een groot hart en een enorme liefde voor mensen. Vooral voor zwakkeren in de samenleving. Ze staan open voor alles wat maar goed is en waar maar hulp nodig is. Dat hoor je niet in kerken waar de Vader "er ook een beetje bij hoort". Maar je kunt gaan denken dat er helemaal geen waarheid is en dat het alleen maar om goed gaat, en niet meer om een persoon. Dat Jezus slechts een voorbeeld is en de heilige Geest slechts een gevoel of een energie.

Ik heb een vraag aan je. Of je het volgende wil overwegen. Wie van de drie is in jouw geloof het meest prominent? Vader, Zoon of Geest? Bij welke van de drie personen kun jij nog het meest groeien in je relatie? Hoe het ook voor jou is. Reduceer je geloof alsjeblieft niet tot één van de drie. En relativeer deze drie al helemaal niet. Groei in je relatie met alledrie. God is namelijk net zo drie als hij eenheid is. Alle drie zijn even belangrijk.

Dus, wil jij groeien in je relatie met de Vader, de Zoon én de heilige Geest? Sluit je bij ons aan.