Als Openbaringen niet over de QR maatschappij gaat, waar gaat het dan wel over?

Als Openbaringen niet over de QR maatschappij gaat, waar gaat het dan wel over?

Het boek openbaringen is misschien wel het meest opzienbarende boek uit de Bijbel. Eigenlijk verbaast het me dat Netflix hier nooit een serie over gemaakt heeft. Het boek heeft de potentie om series als Game of Thrones, Lucifer en Casa the Papel in één keer te overtreffen. Vanaf 1 november te zien bij Netflix: Apokalyps. Ik zou kijken.

Het gaat namelijk over het einde van de wereld, en het gaat er spectaculair aan toe. Natuurrampen, een groot beest met zeven koppen en tien hoorns, een vrouw die op het punt staat om te bevallen (hier komt trouwens niet de naam van boek openbaringen vandaan ;-)), meteorieten die op de aarde knallen, en vooral: een boek. Het boek des levens. 

Net als in het boek van Sinterklaas staan er namen in. De namen van de mensen die voor altijd blijven leven op de nieuwe aarde. Als het kwaad in de wereld zichzelf heeft verwoest schept God een nieuwe aarde. De mensen die in dat boek staan gaan mee naar de nieuwe aarde. 

Maar openbaringen vertelt ook wat je moet doen om in dat boek terecht te komen. Openbaringen begint met waarschuwingen naar zeven kerken. Er zijn grofweg twee soorten kerken. Kerken met een geweldig geloof en kerken met een lauw geloof. Ze worden opgeroepen om een lauw en onverschillig geloof in te ruilen voor een geloof dat er toe doet. En dat dat geloof is gebaseerd op de persoon (naam) van Jezus. Er wordt gewaarschuwd om de juiste mensen te vertrouwen. Zij die een authentiek geloof hebben. Het boek des levens bevat de namen van hen die authentiek getuigen van hun geloof in Jezus. Ook als dat de grootste weerstand op roept.

Het boek openbaringen vertelt niet alleen over het einde van de wereld. In het klein is het nu al aan de hand. We zijn nu de wereld al aan het vernietigen door haar uit te putten. De aarde wordt dood moe van ons. Vergeet ook niet alle oorlogen en geweld in de wereld. Op deze manier gaan we er straks allemaal aan. We zijn heel goed in dingen stuk maken. Kijk ook hoeveel jaloezie en roddel er is. Hoe we elkaar weg zetten als antivaxers of pharmaschapen. En het liefst elkaar de schuld geven van de maatregelen en het virus.

Misschien dat Netflix ons weer bij elkaar kan brengen. Door een prachtige verfilming van openbaringen. Dat we zien dat er iets is dat pas echt het verschil maakt tussen voor altijd leven en voor altijd dood: De naam van Jezus.