Frank achter zoom

Series

Een overzicht van alle series

Hart-hoofdconnectie

Herken je dit? Je weet wel wat het beste is, maar toch doe je het niet. Je hoofd zegt het ene en je hart gaat toch de andere kant op. Zou jij je hoofd en hart graag op één lijn krijgen?

Steeds vaker blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we niet alleen met ons verstand denken, maar ook met ons hart 'denken'. We hebben niet alleen neuronen in onze hersenen, we hebben 40.000 neuronen in ons hart. Je hoofd en hart zijn eigenlijk bedoeld om samen te werken als het gaat om het maken van goede keuzes en slimme beslissingen.

De wetenschap heeft de leer van Jezus ingehaald. 2000 jaar geleden. Jezus vertelde ons om fundamentele keuzes te maken over hoe we ons leven leiden door zowel ons hoofd als ons hart aan te spreken. Hij daagt ons uit om verstandig te kiezen tussen egoïsme en dienstbaarheid, afgunst en vrijgevigheid, isolement en gemeenschap. In ons hoofd weten wat we moeten doen is niet genoeg. We moeten het in ons hart voelen.

In deze eerste serie gaan we met elkaar aan de slag om ons hart en hoofd op één lijn te krijgen. Doe mee vanaf 16 september tot en met 18 oktober.

Jezelf laten zien

Herken je dit? Mensen gaan snel over je grenzen heen. Je voelt je eigen grenzen vaak pas als een ander er overheen gaat. Je past jezelf snel aan aan je omgeving waardoor mensen geen rekening houden met wat voor jou belangrijk is. Herken je dat?

Vaak is de oorzaak dat je jezelf niet durft te laten zien. Je angst om anderen te kwetsen is groter dan het gevoel een ander iets moois te kunnen laten zien van jezelf.

Voor een christen is het essentieel om jezelf te kunnen laten zien, omdat je iets van Christus laat zien dat werkt in jou. Daarom gaan we in deze serie aan de slag met jezelf laten zien.

  • Week 1: Jezus liet zichzelf zien
  • Week 2: Zelfbeeld en Godsbeeld
  • Week 3: Jezelf zijn bij anderen
  • Week 4: En als de storm komt

De StadsKapel Synode

We bestaan bijna drie jaar en dat is zowel reden voor feest als reden voor een blik op de toekomst. Hoe willen we verder gaan en wat wil de Heilige Geest met De StadsKapel?

Het is de nadrukkelijke wens van Paus Franciscus dat we als gemeenschappen binnen de Kerk synodaal met elkaar optrekken. Hier willen we graag gehoor aan geven. En welke tijd is dan beter, dan de weken rondom het grote Pinksterfeest?

Vanaf maandag 29 april gaan we met elkaar de Schrift lezen, bidden en in gesprek over de toekomst van De StadsKapel. Het is heel belangrijk dat je erbij bent, want anders missen we wat de Heilige Geest via jou zegt. En niemand kan gemist worden.

We gaan 5 weken achter elkaar op maandag avond van 20:00 - 21:00 in 5 verschillende werkvormen met elkaar aan de slag om te ontdekken wat God wil met De StadsKapel. De verschillende werkvormen zijn erop gericht dat iedereen minimaal één keer een werkvorm heeft waar hij of zij zich prettig bij voelt en zich goed kan uiten. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde talenten en elk talent is even waardevol.

Je bent dus meer dan van harte welkom om deel te nemen aan deze synode. Natuurlijk als je trouwe StadsKapeller bent, maar net zo goed als je al een tijdje niet geweest bent, of als je voor het eerst bent. De Heilige Geest spreekt door iedereen. Niemand uitgezonderd.

Synode

Franciscus van Assisi

Het leven van Franciscus van Assisi bevat heel veel parallellen met het leven van Jezus. Meestal omdat Franciscus in alles op Jezus wilde lijken, maar ook in dingen waar hij geen invloed op had. Zo is ook Franciscus bijvoorbeeld geboren in een stal. Anderen beweren dat de parallellen soms gezocht zijn.

In deze serie kijken we voor één keer niet naar de lezingen van het liturgisch jaar, maar naar de verhalen van Franciscus die een verband hebben met de lezingen.

Tijdens deze serie ontdekken we hoe Franciscus Jezus volgde als spiegel voor ons eigen volgen van Jezus.

Doe mee met deze 7-delige serie vanaf 8 januari. Zo ziet de serie eruit:

    • Avond 1: Een ster aan de horizon
    • Avond 2 : Doe het niet alleen
    • Avond 3: Luister
    • Avond 4: Geloof
    • Avond 5: Elimineer afleiding
    • Avond 6: Weet wat het doel van jouw leven is
    • Avond 7: Leer van anderen
Franciscus

Hoe begin je?

In het nieuwe jaar hebben we vaak vele goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, minder social media, en noem maar op. Misschien heb jij ook wel goede voornemens. Het is een mooie traditie om in het nieuwe jaar eens met een frisse blik naar je leven te kijken en van daaruit te kijken wat er het komende jaar beter kan.

De tijd leent zich ervoor. We gaan naar de lente toe, en dat betekent dat het weer beter wordt, de dagen langer worden en je weer vooruit gaat kijken. Nieuwe plannen gaat maken. Ook voor je leven. Maar vaak eindigen deze plannen in een teleurstelling. Omdat je het gewoonweg niet volhoudt. Maar is dat echt de reden? Of is er iets anders aan de hand? In deze serie leer je om goed aan nieuwe dingen te beginnen. Want een goed begin is het halve werk.

Doe mee met deze 7-delige serie vanaf 8 januari. Zo ziet de serie eruit:

  • Avond 1: Een ster aan de horizon
  • Avond 2 : Doe het niet alleen
  • Avond 3: Luister
  • Avond 4: Geloof
  • Avond 5: Elimineer afleiding
  • Avond 6: Weet wat het doel van jouw leven is
  • Avond 7: Leer van anderen

Hoe te beginnen

Heer, leer ons bidden

Tijdens de Advent doen we de Prayer Course om nieuwe vormen van bidden te ontdekken.

Bidden

Eenvoudig, niet gemakkelijk

Onze wereld is er de laatste decennia niet eenvoudiger op geworden, eerder gecompliceerder. De covid pandemie heeft deze ontwikkelingen alleen nog maar versneld. Vandaag de dag worden we geconfronteerd met problemen en uitdagingen die vorige generaties zich niet eens hadden kunnen voorstellen. Hoewel het leven ook toen natuurlijk ook zijn ingewikkeldheden kenden.

Het leven is ingewikkeld, maar Jezus maakt het leven eenvoudig. Als het wijze mens die hij is, snijdt hij door de rommel, de verwarring en de chaos om ons te helpen het leven aan te kunnen en effectief aan te kunnen pakken.

En zijn aanpak is simpel, zo simpel als het maar kan.

Maar hier is het ding: het is niet gemakkelijk. Jezus legt een heel eenvoudig pad uit. Het is gemakkelijk te begrijpen, maar kan moeilijk te bewandelen zijn.

Ben jij ook benieuwd wat deze aanpak voor jouw leven kan betekenen?! Meld je dan snel aan voor deze nieuwe serie, en sluit aan!

Deze serie start vanaf maandag 11 september.

Aanwezig

Johannes de Doper

Johannes de Doper is een van de belangrijkste figuren in het Evangelie. Wij vieren zijn geboorte en zijn dood. Elk jaar vermelden de adventslezingen hem en zijn prediking. En toch weten we misschien niet veel over hem. Hij was een rebel en daagde het religieuze systeem en de politieke leiders van zijn tijd uit. Hij was een wilde man die in de wildernis predikte en toch grote aantallen mensen aantrok. In deze serie zullen we kijken naar het meeslepende leven van de Doper en hoe dit van toepassing is op ons leven van vandaag.

Aanwezig

Aanwezig

De Eucharistie kan voor verschillende mensen veel verschillende dingen betekenen. Het kan een zondagsritueel zijn, een bron van kracht en troost, een familietraditie. En het kan ook de vervulling van een verplichting zijn, een hindernis voor een verder drukke vrije dag, of een heel langzaam ritueel van 60 minuten op de klok kijken dat alleen maar moet worden doorstaan. Maar het kan zoveel meer zijn!

Als we het hebben over de Eucharistie, dan spreken spreken katholieken van de werkelijke aanwezigheid.

Aanwezig zijn voor iemand betekent onze tijd, aandacht en genegenheid geven. Meer dan waar dan ook is Jezus bij ons aanwezig in de Eucharistie. Tijdens deze zomerreeks verkennen we de Eucharistie aan de hand van de verhalen van zes mensen die Gods aanwezigheid zien in deze heilige Maaltijd. In de Eucharistie schenkt Jezus ons zijn tijd, aandacht en genegenheid om ons te helpen groeien als leerlingen en ons toe te rusten voor christelijke missie en dienstbaarheid.

Herstel en vernieuw je waardering voor de Eucharistie door met ons mee te doen aan deze belangrijke nieuwe serie. Deze serie duurt zes weken en start vanaf 17 juni.

Aanwezig

God buiten de Kerk

De meesten van ons hebben werk en we hebben allemaal werk te doen in de breedste zin van het woord. In feite brengen de meesten van ons het grootste deel van onze wakkere uren op het werk of op de opleiding door. Maar vaak is het gemakkelijk om uit het oog te verliezen dat werk en studie een geschenk van God is en vanaf het begin deel uitmaakt van het plan. Zelfs in Eden, een volmaakt paradijs, gaf God Adam een baan om de tuin te verzorgen en te bewaken.

In deze serie zullen we bekijken hoe werk/studie een geschenk en zegen van God is. We zullen ook bekijken hoe we ons werk/studie kunnen zien als een manier om dichter bij God te komen en ons geloof uit te leven.

Doe met ons mee voor een geheel nieuwe serie die begint op 15 mei.

God buiten de Kerk

Genezing en herstel

We hebben allemaal wonden die genezing nodig hebben: wonden van verbroken relaties, wonden van beledigingen en teleurstellingen en aanvallen op ons hart. We zijn gewond door onze eigen persoonlijke zonde, de zonde van anderen en zelfs aanvallen op onze identiteit door de vijand.

Wonden maken ons niet anders, ze zijn het onvermijdelijke resultaat van het leven in een gevallen en gebroken wereld. Toch voelen we ons vaak beschaamd en schamen we ons voor onze wonden. We ontkennen ze voor onszelf en voor anderen.

Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat Jezus kwam om ons te redden. Redding gaat niet alleen over verlossing van zonde en dood, het gaat over genezing, gezondheid en heelheid. Jezus komt om onze geest en ons hart, emoties en relaties, zelfs onze gedachten en ziel te genezen. En de Jezus die keer op keer in zijn openbare leven de zieken en gehandicapten letterlijk genas, deelt vandaag nog steeds zulke wonderen onder ons.

In deze serie kijken we naar onze behoefte aan genezing en hoe we ons hart en ons leven kunnen openen, zodat de goddelijke genezer ons kan bevrijden en dichter bij hem kan brengen.

Deze serie loopt van maandag 27 februari tot en met donderdag 30 april.

Genezing & Herstel

Opgeruimd!

Het nieuwe jaar is de perfecte gelegenheid om ons leven op te ruimen. We kunnen ritmes vaststellen en gewoonten vormen die ons helpen om van rommel af te komen. Kasten opruimen, de garage of de kelder reorganiseren, opruimen wat verouderd of ongebruikt is bij jou thuis. Dit zijn geweldige projecten voor deze tijd van het jaar, maar vaak is er meer rommel in ons leven die gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien en moeilijk kan worden verwijderd. Velen van ons hebben rommelige agenda's met een hoop onnodige verplichtingen. Afleiding en gebrek aan focus kunnen we ons mentaal rommelig maken. En we kunnen zelfs emotionele rommel ervaren als we de bagage van verbroken relaties of pijn uit het verleden met ons meedragen. Het opruimen van de rommel kan ruimte bieden om te ademen, om je te concentreren op wat belangrijk is, om betere relaties op te bouwen en om beter contact te maken met God.

Door middel van deze serie bieden we verheffende inzichten uit de Schrift en tal van praktische stappen die u kunt nemen om uw leven te vereenvoudigen.

Deze serie loopt van maandag 9 januari tot en met donderdag 16 februari.

Opgeruimd!

Verwachtingsvol leven

Het leven zit vol verwachtingen. Verwachtingen voor Kerst, voor het nieuwe jaar. Misschien ben je begonnen aan een opleiding of heb je een nieuwe relatie. Je leven staat vol met verwachtingen. En ze hebben enorm veel invloed op hoe je je voelt. Want verwachtingen die uitkomen maken je blij, maar verwachtingen die niet uitkomen stellen teleur. Daarom is het goed om je bewust te zijn van je verwachtingen en weten hoe ermee om te gaan. Zeker als het gaat om je verwachtingen van God.

Deze serie loopt van maandag 22 november tot en met donderdag 15 december.

Verwachtingsvol leven

Goed en Kwaad, een geestelijke strijd

Ieder mens ervaart tegenslag in zijn leven. We hebben nu eenmaal geen facebook geloof waarin alleen de mooie dingen gebeuren. Waarin alles lukt. We leven in een wereld die gebroken is. Met prachtige, geweldig mooie en intens goede dingen! Maar er is ook een andere kant.

In ons katholieke geloof zijn we verleerd om aandacht te hebben voor dit proces tussen goed en kwaad. We doen vaak alsof als we maar goed doen het kwade wel weg blijft. En tegelijk weten we dat dat niet waar is. Hoeveel goede mensen overkomt niet de meest vreselijke dingen? Het leven is soms niet rechtvaardig. God wel. En dat is de geestelijke strijd. De strijd die buiten ons om gevoerd wordt, waar we wel de consequenties van ervaren. In deze serie kijken we naar wat de katholieke kerk leert over goed en kwaad en hoe wij ons kunnen wapenen tegen het kwaad en kunnen strijden voor het goede.

Deze serie loopt van maandag 7 november tot en met donderdag 17 november.

Geestelijke strijd

Drukte uitbannen uit je leven

We hebben allemaal wel eens het gevoel gehaast te zijn. Ons leven vraagt veel van ons en vaak hebben we veel ballen hoog te houden zoals bijvoorbeeld werk, hobby's, (liefdes)relaties, sociale contacten of zorg voor anderen. Dit vaak (te) drukke en gehaaste leven doet ons geen goed.

Pastor Comer schreef hier een boek over (The Ruthless Elimination of Hurry) waarin hij vertelt hoe druk zijn, zijn geestelijke gezondheid verwoestte, zijn relaties aantastte en zijn band met zijn geloof verzwakte. Door te vertragen en zijn verplichtingen te beperken, kreeg hij geluk en welzijn op elk gebied van zijn leven.

De komende weken gaan ook wij hiermee aan de slag en nemen we ons eigen leven onder de loep. Hoe druk zijn we eigenlijk, en maakt ons dit echt gelukkig?

Deze serie loopt van maandag 10 oktober tot en met donderdag 3 november.

Drukte uitbannen uit je leven

Broederschap (m/v)

Onze samenleving is over het algemeen individualistisch geworden. Dit heeft ons veel gebracht: de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen; om te ontdekken wie je bent; en het heeft ons de vrijheid gegeven om nieuwe dingen te ontdekken. Aan de andere kant kan het ons ook eenzaam maken, krijgen we minder dingen gedaan en worden we minder aardig voor elkaar. Jezus vraagt ons om onze talenten te ontwikkelen, maar ook om samen te leven in gemeenschap met andere christenen. Het beste van twee werelden, individualisme en collectivisme, is broederschap (of zusterschap). In deze serie ontdekken we de waarde van het leven in broederschap (m/v), waarom dit nodig is om een leerling van Jezus te worden en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijks leven.

Deze serie loopt van maandag 5 september tot en met zaterdag 8 oktober.

Broederschap m/v

Vier wat ertoe doet

Het einde van het voorjaar is een tijd van feest. We vieren eerste communies, bruiloften en het einde van een schooljaar. Feesten en vieringen zijn nodig voor onze ziel. We vieren wat belangrijk is en wat ertoe doet. De daad van het vieren versterkt wat we waarderen en wat dierbaar voor ons is. Op dezelfde manier viert de Kerk elk jaar aan het einde van de lente vier feesten. Ze herinneren ons aan de belangrijkste waarheden van ons geloof en aan wat het belangrijkste is in ons leven. In deze serie zullen we kijken naar deze feesten en waarom ze ertoe doen.

Deze serie loopt van maandag 23 mei tot en met donderdag 16 juni

Samenwerken met God

In de paastijd vieren we de overwinning...de overwinning van Jezus op dé dood, Zijn dood en onze dood. Hij heeft voor ons gewonnen wat we zelf niet konden winnen. Tegelijkertijd kunnen we ook deelnemen aan onze eigen verlossing. God nodigt ons uit om met Hem samen te werken om nog meer mensen bij Zijn overwinning te betrekken.

Door middel van de verhalen van de eerste vrienden en volgelingen van Jezus, zullen we kijken hoe de kracht van de verrezen Jezus de wereld veranderde en transformeerde. Zijn vrienden en volgers kunnen dat nog steeds. Doe mee met een nieuwe serie voor de paastijd!

We starten op maandag 25 april, dinsdag 26 april en donderdag 28 april.

Hoe God redt

De bedoeling van deze serie is om dieper te duiken in het mysterie van Pasen. Jezus die zijn naam waar maakte. De naam Jezus betekent: God redt. En Hij doet dat op spectaculaire wijze. Ik wil in deze serie wil samen met jou ontdekken hoe groots het is wat Jezus heeft gedaan en wat we daar nu nog steeds van merken.

Deze serie is een beetje anders dan de andere series, omdat we meestal de lessen uit het Evangelie direct proberen toe te passen op ons leven. Deze keer wil ik niet zozeer lessen trekken die je leven kunnen veranderen als je ze in praktijk brengt, maar inzicht geven in de geestelijke wereld. Hoe zit het nu met God, engelen, de duivel, demonen. En dit is belangrijk om te weten, omdat we zelf ook onderdeel zijn van de geestelijke wereld. We zijn niet alleen partij in de strijd tussen goed en kwaad in de fysieke wereld, maar ook in de geestelijke wereld.

Deze serie loopt van 28 februari t/m 9 april

Groeien in geloof

De lockdowns en avondklok, sluiting van horeca, cultuur en nachtleven, .. het was voor velen een dramatische ervaring van isolement en eenzaamheid. Maar feit is, we leven vóór en na COVID in een zeer geïsoleerde periode. Nu, meer dan ooit, moeten we contact maken met andere mensen. Alleen dan kunnen we overleven, maar om te gedijen hebben we elkaar nodig. En nergens is dit meer waar dan in ons geloofsleven. Geloof is persoonlijk, maar het is niet bedoeld om privé te zijn. We hebben de vriendschap en gemeenschap van de christelijke gemeenschap nodig.

Deze serie loopt van 7 t/m 26 februari

Vreugdedieven

Het einde van de vakantie, het gebrek aan zonlicht, de koude dagen, ze kunnen het moeilijker maken om vreugde te vinden aan het begin van het nieuwe jaar. Naast de externe vreugdedieven zijn er ook interne aanvallen op het leven met vreugde en enthousiasme voor het leven. In deze serie zullen we kijken naar enkele van de externe en interne vreugdedieven waarmee we worden geconfronteerd en hoe we ze kunnen overwinnen, omdat "de vreugde van de Heer onze kracht is".

Deze serie loopt van 11 januari t/m 5 februari

Wat heeft God jou te zeggen?

In aanloop naar Kerstmis starten we een gloed nieuwe serie: Wat heeft God jou te zeggen? In deze serie ontdekken we hoe je Gods stem kunt verstaan en hoe je anderen kunt helpen om Gods stem te verstaan.

We gaan in deze serie steeds opzoek naar de weg van binnen naar buiten. We starten steeds aan de binnenkant. Daar waar we Gods stem kunnen horen, om vervolgens met die stem naar buiten te gaan.

Binnen klinkt onze innerlijke stem. En zij heeft een unieke, persoonlijke betekenis. Je innerlijke stem klinkt waar je talenten, je behoeften, je geweten en je passie bij elkaar komen. De talenten zijn de gaven en de krachten die je van God hebt gekregen. Je passies zijn de dingen die je energie geven, die je motiveren, die inspireren. Je behoeften zijn de verlangens en behoeften die je nodig hebt om te kunnen blijven functioneren. Je geweten is dat stemmetje diep down dat zegt wat goed is en wat niet.

Deze serie loopt van 22 november t/m 23 december

Gevaarlijke gebeden

Bidden wordt door veel katholieken doorgaans als een goede zaak gezien... maar misschien niet als een noodzakelijke of zelfs maar effectieve zaak. Vaak bidden we onze gebeden (wanneer we onze gebeden uitspreken) en hopen we op het beste, net als bij het gooien met een dobbelsteen. Andere keren is het meer wishful thinking dan iets anders. En, natuurlijk, als al het andere faalt, wordt het ons laatste redmiddel ... "nu kunnen we er alleen nog maar voor bidden."

Maar wat als we gebeden tekort hebben gedaan? Wat als we niet volledig bidden omdat we bang zijn dat het echt zal werken?

In gericht, opzettelijk en God erend gebed kunnen we ons werkelijk verbinden met de kracht die de hemelen en de aarde heeft geschapen, de kracht die groter is dan alle andere. In gebed ontmoeten we dezelfde God en putten we uit zijn kracht.

In deze nieuwe serie voor het herfstseizoen zullen we proberen een aantal van onze beperkende houdingen en verkeerde gedachten ten aanzien van gebed uit de weg te ruimen en ons te concentreren op de kracht ervan. Doe mee met Dangerous Prayers van 18 oktober tot en met 25 november.

Hart-hoofdconnectie

Herken je dit? Je weet wel wat het beste is, maar toch doe je het niet. Je hoofd zegt het ene en je hart gaat toch de andere kant op. Zou jij je hoofd en hart graag op één lijn krijgen?

Steeds vaker blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we niet alleen met ons verstand denken, maar ook met ons hart 'denken'. We hebben niet alleen neuronen in onze hersenen, we hebben 40.000 neuronen in ons hart. Je hoofd en hart zijn eigenlijk bedoeld om samen te werken als het gaat om het maken van goede keuzes en slimme beslissingen.

De wetenschap heeft de leer van Jezus ingehaald. 2000 jaar geleden. Jezus vertelde ons om fundamentele keuzes te maken over hoe we ons leven leiden door zowel ons hoofd als ons hart aan te spreken. Hij daagt ons uit om verstandig te kiezen tussen egoïsme en dienstbaarheid, afgunst en vrijgevigheid, isolement en gemeenschap. In ons hoofd weten wat we moeten doen is niet genoeg. We moeten het in ons hart voelen.

In deze eerste serie gaan we met elkaar aan de slag om ons hart en hoofd op één lijn te krijgen. Doe mee vanaf 13 september tot en met 15 oktober.