Veilige en gevaarlijke gebeden

Veilige en gevaarlijke gebeden

We starten deze week een nieuwe serie: Gevaarlijke gebeden. En deze titel klinkt misschien wel als een contradictio in terminis. Zoiets als een exacte schatting, een kleine crisis, een objectieve mening of Zeeland.

Wat is het verschil tussen gevaarlijke gebeden en… zeg…. Veilige gebeden? Veilige gebeden zijn zachte gebeden en vaak algemeen. Ze zijn de spirituele versie van de plezierige koetjes en kalfjes. Gebed voor het eten, het gebed van een kind vlak voor het slapen, de zegen aan het einde van de mis. Voor katholieken zijn de devoties een goed voorbeeld van veilige gebeden. Devoties zijn populaire gebeden om God te aanbidden of om Maria te vereren. En de heiligen. Vaak getuigen de devoties van een geloof dat dingen meer zijn dan ze lijken. Eucharistische aanbidding getuigt van het geloof in de werkelijke aanwezigheid van Jezus in de eucharistie. Denk ook aan devotie zoals de rozenkrans, zoals we deze maand vieren. Of de verering van heiligen, zoals Franciscus, laat zien dat we hen zien als onze gidsen in ons geestelijk leven. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben alleen maar voor deze devoties en persoonlijke gebeden. Het is een essentieel onderdeel van onze relatie met God. Fundamenteel voor spirituele groei. Zelf heb ik vele avonden georganiseerd met eucharistische aanbidding en heb ik het houden van processies terug gebracht in het leven van de parochie. Ik heb rozenkransen gebeden online met leeftijdsgenoten, etc. Ik ben zelfs een enorme fan hiervan! Deze gebeden zijn geruststellend, troostend en bemoedigend. Maar gevaarlijke gebeden… zijn anders. 

Gevaarlijke gebeden zijn specifieke verzoeken aan God. Als we gevaarlijke gebeden bidden brengen we hele heldere intenties bij Hem. Gevaarlijke gebeden vergen dat ons geloof en vertrouwen in God uitrekt. Het brengt ons ergens in de relatie met God waar we nooit eerder geweest zijn. Gevaarlijke gebeden gaan uit van Gods kracht en aanwezigheid en we verwachten van God een antwoord. Bij gevaarlijke gebeden ga je all in. Het is een schreeuw uit je hart. Het gaat over de diepste verlangens in je hart. Ze onderzoeken je ziel, veranderen je gewoontes, veranderen je richting en dwingen je om te gaan voor meer, voor alles wat God voor jou in petto heeft. Bergen verzettende, wonderen verrichtende gebeden.

Wil jij meer ontdekken over de gevaarlijke gebeden voor jouw leven? Sluit je dan nu bij ons aan en doe mee met onze serie: gevaarlijke gebeden.