5 tips om vaker wonderen mee te maken

5 tips om vaker wonderen mee te maken

Lammen die lopen, blinden die zien en zelfs doden die opstaan. Jezus deed en doet vele wonderen. Maar wat is het geheim? Weet jij wat je kan doen om meer wonderen mee te maken in jouw leven? Maar voor ik de tips geef, wat is eigenlijk een wonder?

Veel mensen zien een wonder als iets dat op gespannen voet staat met de natuurwetten, maar dat is niet zo. Wonderen gebeuren binnen de natuurwetten. God draait niet ineens de zwaartekracht om en Hij zet ook niet ineens de tijd stil. God werkt binnen de natuurwetten, maar op een speciale manier. De volgende vergelijking hielp mij om dit te begrijpen.

Stel je hebt een hotelkamer geboekt en in het laatje van je bureau op die hotelkamer leg je 50 euro. De volgende dag leg je weer 50 euro in dat laadje. De derde dag maak je het laadje open en zie je nul euro liggen in het laadje. Op dat moment is er maar één logische verklaring. Niet dat de wetten van de rekenkunde verbroken zijn. 50 + 50 is niet ineens 0 geworden. Maar er is iemand geweest die die 100 euro gestolen heeft. Er is extern iemand die binnen dezelfde natuurwetten heeft ingegrepen. Het resultaat van ingrijpen door God, dat noemen we een wonder. Daarom is elk wonder een bron van geloof. Je ziet het resultaat van Gods handelen in de fysieke wereld.

Maar hoe maak je dit mee? Hier volgen vijf tips.  

Tip 1: Laat je geloof in Jezus groeien

Van alle wonderen die Jezus deed, is de helft een genezingswonder. 18 van de 36 om precies te zijn. Bij alle genezingsverhalen zegt Jezus: “Je geloof heeft je gered.” Hier valt een blog op zich over te schrijven, maar dat geloof belangrijk is om je wonder te ontvangen, dat is duidelijk. Maar ook bij andere wonderen merk je dat het geloof een belangrijke rol speelt. Zo loopt Petrus dus eerst over het water, tot hij door heeft wat hij doet. Als hij denkt “dit kan niet” (=ongeloof) dan zakt hij door het water.

Ik ben ervan overtuigd geraakt dat geloof het kanaal is waarlangs God Zijn gaven geeft. Hoe meer je gelooft, hoe meer je van Hem kunt ontvangen. Niet als beloning voor je geloof, maar als transportmiddel. De weg waarlangs God geeft.

Tip 2: Verwacht wonderen

Dit is in het verlengde van de vorige tip. Je moet in Jezus geloven, maar ook in wonderen. Als je niet in wonderen gelooft, dan ga je ze niet opmerken en als je ze niet verwacht gaan ze misschien aan je voorbij zonder dat je het door hebt. Geloof daarom niet dat wonderen per definitie zeldzaam zijn. Bij Jezus kwamen ze aan de lopende band voor.

Tip 3: Wees dankbaar voor het wonder al voor het wonder gebeurt

Deze komt waarschijnlijk vreemd over. Hoe kun je nu dankbaar zijn voor iets dat nog niet is gebeurd? Maar dat is precies wat geloof is. “Daarom zeg ik: Als je iets aan God vraagt, geloof dan dat je het al gekregen hebt. Dan krijg je het ook.”

De beste manier om te laten zien dat je gelooft dat je het al ontvangen hebt is om al dankbaar te zijn en je dankbaar te voelen vóór dat je het ontvangen hebt.

Tip 4: Bid om wonderen

Misschien heb je als kind geleerd: “Wie vragen worden overgeslagen.” Vragen is onbeleefd is je vast geleerd. Maar dit is niet wat Jezus ons leert. Jezus zegt juist dat we “onbescheiden moeten aandringen”. Er zijn meer verhalen van Jezus die dit onderstrepen. Zo vertelt Hij ook over de onrechtvaardige rechter en de weduwe die maar bij hem bleef aankloppen voor haar recht. Uiteindelijk gaf de rechter waar ze om vroeg. Jezus geeft dus een duidelijke opdracht: blijf bij God erop aandringen

Tip 5: Omring je met mensen die wonderen meemaken

Zoals alles in het geloof, doe het nooit alleen. Omring je met mensen die je ondersteunen in je geloof in Jezus, in wonderen, met je dankbaarheid met je kunnen bidden om de hemel te bestormen met jouw verlangen om een wonder. Als jouw geloof dan even een deukje heeft, dan geeft God via het geloof van de mensen om je heen. Zo kun je samen ontvankelijk zijn voor Gods gaven.

 

Ben jij opzoek naar mensen die die jou kunnen helpen om samen wonderen mee te maken? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor de StadsKapel.